dijous, 24 de maig del 2012

Dia Internacional dels Museus 2012


Des de 1977 l’ICOM (Consell Internacional dels Museus) ha fixat el 18 de maig com a Dia Internacional dels Museus amb l’objectiu d’apropar les institucions museístiques i els seus professionals a tots els ciutadans i sensibilitzar-los amb les tasques que desenvolupen. Enguany se celebra sota el lema “Museus en un món canviant. Nous reptes, noves inspiracions”.

Les activitats del MAC d'enguany han estat aquestes: 


 Dimecres 16 de maig

Restaurar. La lluita contra el temps.
Aquest era el títol de la conferència que es va fer a la sala d'actes del museu a càrrec de l’especialista MaiteToneu, conservadora-restauradora de pintura sobre tela del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). La conferència va tractar sobre la restauració de la pintura a l’oli i se centrà en el cas concret de dues peces de la col·lecció del MAC que van ser restaurades al CRBMC amb una intervenció pionera a Catalunya. Es tracta de l’Era de ca n’Altimira del pintor cerdanyolenc Josep de Togores i Pallers de Santiga de Joan Vila-Puig. Després de la conferència es farà un recorregut per les sales del MAC per estudiar les darreres intervencions en restauració. L’activitat va comptar amb el suport del CRBMC, que enguany celebra el seu 25è aniversari.


Dijous 17 de maig

A les 20, 30h es va inaugurar a l'Espai Enric Granados l’exposició Visions del MAC, amb els treballs realitzats pels alumnes de l’Escola d’Art de l’Ateneu inspirats en obres exposades al Museu d’Art de Cerdanyola. Els alumnes van visitar el museu l’any passat i van triar tot un seguit de peces de diferents disciplines artístiques que han treballat al llarg d’aquest curs: Dona amb raïm de Josep de Togores, Cap de Tití de Manolo Hugué, les rajoles modernistes de la col·lecció i els vitralls. La mostra es podrà visitar fins el dia 27 de maig.



 Divendres 18 de maig

Com és habitual, en aquesta data central vam celebrar una Jornada de portes obertes en horari d’apertura al públic: de 17 a 20 h.

--------------------------------------------------------------------------------

- La joia del museu: “La virtut” de Josep Llimona (1910). Amb aquesta activitates convida els usuaris a trobar un element excepcional -una joia- que destaca pel seu interès, per la restauració recent a què ha estat sotmès, per una nova interpretació o atribució, o potser perquè es conserva habitualment als magatzems i és difícil de veure. El MAC ha escollit enguany aquesta peça del seu fons que serà adientment destacada i explicada. Trobareu la pàgina amb la informació d’aquest projecte a http://bit.ly/dim2012joia. Aquesta pàgina de Viquipèdia està coordinada pel cerdanyolenc Kippelboy.


A més de la difusió de les activitats dels museus, la campanya principal de la Generalitat de Catalunya d’aquest any és “El museu que t’imagines”. A partir del 2 de maig Patrimoni.gencat (http://www20.gencat.cat/portal/site/Patrimoni/menuitem.a953ae2225e3a5cd3f6c8910b0c0e1a0/?vgnextoid=e9304bd82cd50110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=e9304bd82cd50110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD) convida els usuaris de Facebook, Twitter, Flickr i Pinterest a aportar imatges d’objectes que mereixerien d’estar en un museu virtual col·lectiu. Patrimoni.gencat recull totes aquestes aportacions i les publica en una pàgina de Pinterest amb aquest format: http://pinterest.com/search/?q=museum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada