dimecres, 5 d’abril del 2017

Posant nom i rostre a la presència femenina




En el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 23 de març vam dur a terme l'activitat  Les 'Muses' del MAC. Dones, artistes, protagonistes conjuntament amb la regidoria d'Igualtat.

El projecte Les Muses del MAC va sorgir fa uns anys per donar més protagonisme a la relació de les dones amb la creació artística, molt minsa i poc exposada al MAC, i que enguany ha rebut un impuls important gràcies a la tasca de quatre alumnes en pràctiques del grau de Història de l'Art de la UAB.

A la col·lecció permanent del museu, unida pel fil conductor del modernisme, sí que hi ha una gran presència femenina i per això ens vam proposar posar cara i nom a les protagonistes representades en pintures, dibuixos i escultures.


Les dones amb presència a algunes de les obres exposades al MAC són la Júlia Peraire, que va ser parella d'en Ramon Casas; Laura Albéniz, filla del compositor Isaac Albéniz, que destacarà en l'àmbit de la il·lustració i la pintura; Ana María Smith, germana d'Ismael Smith i amb una obra gairebé perduda del tot; i la Mercè Gallén Ibáñez, cerdanyolenca que va servir de model per l'estatua de la República.


L'acte de presentació d'aquesta recerca es va complementar amb una visita guiada -a càrrec de les redactores del treball i els tècnics del museu- i una xerrada de l'especialista en història de les dones, Isabel Segura, que va fer un recorregut per algunes de les figures femenines més destacades vinculades al modernisme, una època en la qual les dones deixen de ser representades per representar-se elles mateixes amb noves narratives. Lluïsa Vidal, Pepita Teixidor, Clotilde Cerdà, Dolors Aleu,Antònia Opisso o Tórtola Valencia són algunes de les dones que des de diverses disciplines comencen a qüestionar el paper de la dona en la societat.

A l'exposició permanent del MAC ja hi podeu trobar les fitxes sobre aquestes primeres dones protagonistes, i seguirem treballant en aquest projecte en el futur, ampliant la llista.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada